Skip to main content

Nyheter

Fastighetsbranschen är fortfarande väldigt lönsam

Flygande pengar
Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

Under de senaste fem åren har fastighetsbolagen haft en genomsnittlig vinst om 28 procent på varje inbetald hundralapp i hyra. Hur många andra branscher kan stoltsera med det? Under åren 2021-2022 sjönk avkastningen till 25 procent, vilket också är en otroligt bra avkastning. ”Bra” avkastning i företagssammanhang brukar annars benämnas någonstans mellan 5 och 10 procent.

Hyresgästföreningen har undersökt 28 fastighetsbolag och de senaste fem årens verksamhet. Ett av resultaten är att dessa bolag hade en samlad vinst om 143 000 000 000 kronor under perioden (ja, du läste rätt - 143 miljarder kronor).

Trots detta så kommer nu för andra året krav på chockhöjda hyror, vilket betyder att fastighetsbolagen vill gå skadelösa ur krisen på hyresgästernas bekostnad. Kanske till och med öka sina vinster.

Nu är vårt land inte i någon direkt kris (även om det påstås så understundom) men dock i ekonomiskt dåliga tider. Då måste alla vara med och bära sin del av bördan. Fastighetsbolagen är inget undantag.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .