Skip to main content

Nyheter

Inför hyresförhandlingarna

Pengar i handen
Förhandlingarna om 2024 års hyror står runt hörnet.

Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg offentliggjorde krav på 12 procents hyreshöjningar för 2024 i förra veckan.

Under samma vecka meddelade Sveriges Allmännytta att man inte kommer att ställa några centrala hyreskrav. Organisationen menar att hyresförhandlingarna ska skötas lokalt.

Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har publicerat en gemensam vägledning för hur de lokala parterna ska hantera den så kallade trepartsöverenskommelsen. Det kan i sammanhanget vara intressant att notera att parterna kallar detta för en ”rekommendation”, och inte ett regelverk som ska följas av de lokala parterna. Här kan du läsa mer om parternas vägledning: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/nyheter/gemensam-vagledning-for-hyresforhandlingarna-2024/.

I Malmö har fastighetsägarna Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon krävt ännu en hyreshöjning för 2023, vilket bryter mot allt vad förhandlingsordningen och förhandlingstraditionen säger. Hyresgästföreningen har krävt 65 miljoner kronor i skadestånd för detta. Enligt uppgift så är en lösning på tvisten inom räckhåll.

Vad gäller Sollentuna så har inte vare sig Sollentunahem, John Mattson Fastighetsföretagen AB eller Victoriahem ännu så länge överlämnat vare sig hyresyrkanden eller förhandlingsframställan.

Detta ovan borgar för en väldigt spännande, ovanlig samt svår, förhandlingsomgång.

 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .