Nyheter

Jämlikhetskommissionen föreslår en statlig allmännytta

Malmvägen Wiki
Den 6 augusti lämnade kommissionen sitt betänkande till regeringen. Ett betänkande som innehåller flera radikala bostadspolitiska förslag.

Övergripande handlar kommissionens uppdrag från regeringen om hur man ska kunna minska inkomstklyftorna i Sverige. Uppdraget spänner således över en lång rad områden, bland annat de bostadspolitiska frågorna.

Vad gäller de bostadspolitiska frågorna så har kommissionen först och främst förslaget att en statlig allmännytta ska införas, med ansvar för att ta fram sociala bostäder.

Men det finns därutöver mycket annat smått och gott. Kommissionen föreslår också att hyresgäster ska få en laglig rätt att välja nivå vad gäller standardförbättrande åtgärder som höjer hyran. Detta apropå de så kallade konceptrenoveringarna som ger väldigt stora hyreshöjningar, vilket gör att många inte har råd att bo kvar.

Man föreslår vidare att investeringsstödet till bostadsbyggande ska höjas, att staten ska ta ett större ansvar för byggande av bostäder för köpsvaga grupper samt att beskattningen av hyrda och ägda bostäder ska jämnas ut.

Kommissionen är också negativ till marknadshyror (vilket en annan utredning arbetar med just nu, vad gäller nyproducerade hyresrätter).

Läs Jämlikhetskommissionens betänkande på regeringens hemsida: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2020/08/sou-202046/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier