Skip to main content

Nyheter

Myten om flyttskatten

Pengar i handen
En seglivad och lurig historia.

För det första finns det ingen skatt i Sverige som heter flyttskatt, och har aldrig funnits heller. Vad det handlar om är reavinstskatten eller kapitalvinstskatten som den också kallas. Den finns bevisligen.

I all enkelhet så fungerar det så här: den vinst man gör på att sälja sitt hus eller bostadsrätt beskattas med 22 procent (inte av försäljningssumman, bara vinsten). I jämförelse så betalar majoriteten av landets löntagare mellan drygt 29 och drygt 34 procent av sina löner i skatt. Reavinsten är alltså betydligt lägre än inkomstskatten, till att börja med.

Ett annat påstående som heller inte stämmer i sammanhanget är att äldre inte flyttar från sina hus eller bostadsrätter, för att de antingen inte har råd eller för att det blir för dyrt så där i största allmänhet.

Inte heller det stämmer. Äldre personer (läs pensionärer) har som regel ägt sina hus eller bostadsrätter väldigt länge. De kan göra flera miljoner i vinst – efter reavinstskatten. Har inte råd? Är för dyrt? Speciellt tydligt är detta i storstadsområdena.

Märkligt att sådana här myter kan leva så länge! Men är det opinionsbildning, så är det…

En annan sak som hör till detta, är att de som äger sina bostäder får rabatt (får göra avdrag) för sina räntor, och har dessutom möjligheten att nyttja ROT-avdraget. Det ”glömmer” debattörerna ofta. De som äger har faktiskt fått statligt stöd som ju naturligtvis ska räknas med i denna ekvation.

Hyresgästerna får ingenting av detta. De får bara vara med och betala för räntesubventioner och ROT-avdrag.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .