Skip to main content

Nyheter

Vräkningar och kriminalitet

Edsberg2
Ett utredningsförslag som är så ogenomtänkt att klockorna stannar.

Tidigare i denna månad presenterades ett utredningsförslag som ska göra det lättare att vräka hyresgäster som är kriminella, eller har hemmaboende barn som är det. Hepp!

Huvudargumentet för detta är att de skötsammas intresse av ett tryggt bostadsområde ska prioriteras.

Som exempel anger utredaren Thomas Edling allvarliga enstaka brott, som rån, våldtäkt, upplopp, misshandel, skjutningar, sprängningar och vapenbrott, men det kan även vara inte lika allvarliga brott, men kontinuerliga sådana, som gör området mindre tryggt eller attraktivt, som narkotikabrott och skadegörelse. En beskrivning som är väldigt lös i kanterna.

Om vi börjar med barnen. Så länge ett barn är omyndigt har föräldrarna ett stort ansvar för dess göranden och låtanden. Är barnet dock 15 år fyllda, eller myndigt, så kan straff utdelas för brott. I ett sådant fall så ska vi införa ett slags dubbelbestraffning. Dels ska det minst 15-åriga barnet straffas, och dels föräldrarna vars hyreskontrakt försvinner all världens väg.

Vi ska här komma ihåg att det är väldigt många myndiga barn som bor kvar hos föräldrarna då vi har en extrem bostadsbrist i landet. Dessa myndiga barn får ta eget ansvar för vad de gör, och föräldrarna har inget som helst ansvar för det. När man är 18 år fyllda ansvarar man själv. Punkt.

Utredningsförslaget brukar därutöver en hel del våld på den rättsuppfattning som finns i vårt välfärdssamhälle. Dels då detta med dubbelbestraffning och föräldraansvar för myndiga barn.

Men vidare också att denna tänkta lagstiftning bara ska gälla för en del av befolkningen. Det finns runt 3 miljoner hyresgäster i Sverige. Det här lagförslaget gäller bara dem. Hur gör man med kriminella villaägare, radhusägare och bostadsrättsinnehavare – och deras barn?

Gäller inte huvudargumentet att de skötsammas intresse av ett tryggt bostadsområde dem, och att det ska prioriteras?

Här har utredaren – med regeringens goda minne – skapat ett förlora-förlorakoncept. Det är bara hyresgäster som kan straffas enligt den föreslagna lagstiftningen, samtidigt som de som äger sin bostad inte kan åtnjuta det föreslagna skyddet om ett tryggt bostadsområde.

Det är både stressat, pressat och pinknödigt i regeringskansliet i dessa dagar.

Kasta eländet till förslag i papperskorgen.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .