Skip to main content

Nyheter

Rapport från Bostad2030

Bostad 2030
Den kommunala allmännyttan – fyra motsägelser och vägval för framtida bostadsförsörjning.

Rapporten är skriven av Martin Grander, lektor i urbana studier vid Malmö universitet. Hans forskning belyser bostadsförsörjning ur ett brett perspektiv, med särskilt fokus på boendets betydelse för jämlika levnadsvillkor.

Rapporten kretsar i huvudsak kring fyra motsägelser i allmännyttan.

Hög nybyggnadstakt men minskat allmännyttigt bostadsbestånd. Konstateras kan att allmännyttans bestånd har krympt under de senaste fyra decennierna bland annat på grund av en minskad nyproduktion och utförsäljningar av allmännyttan. Även om det de senaste åren har skett en kraftigt ökad nyproduktion av hyresrätter så har denna utveckling framförallt drivits av den privata hyresrätten. Allmännyttan har inte kunnat upprätthålla en byggtakt som ligger i linje med sin marknadsandel.

Allmännyttans dubbla selektivitet. Det finns en paradox i att allmännyttan inte sällan har relativt strikta krav på inkomst eller förvärvsarbete för att skriva ett nytt hyreskontrakt, samtidigt som allmännyttan får en alltmer inkomstsvag hushållssammansättning. Utvecklingen mot den här paradoxen går att relatera till ett bostadspolitiskt mål om neutralitet mellan upplåtelseformerna, som bygger på ett ideal om en reell valfrihet för bostadskonsumenterna. Utvecklingen visar med all önskvärd tydlighet för bostadskonsumenterna att låginkomsthushåll inte har denna frihet, utan har allmännyttan som sitt enda alternativ på bostadsmarknaden, samtidigt som hushåll med högre socioekonomisk status i allt högre utsträckning väljer bort hyresrätten.

Lokal variation i en strävan efter nationellt sammanhållen bostadsförsörjning. Det finns en stor skillnad i allmännyttans roll i Sveriges kommuner. Skillnaderna avspeglas i allmännyttans storlek, men också i dess karaktär, inte minst när det gäller frågan om bostadsförsörjning för hushåll med låga inkomster. Diskrepansen kan kopplas till politiska skiljelinjer i synen på bostadsförsörjning och tolkning av det kommunala bostadsförsörjningsansvaret, men avspeglar också skillnader i företagens kultur och organisation.

Allmännyttan både driver och motverkar bostadssegregation. Allmännyttan förhindrar inte segregationen, denna är allestädes närvarande i städerna. Genom att allmännyttan är koncentrerad till många av de områden som vi kallar utsatta eller marginaliserade kan den faktiskt sägas bidra till segregationen.

Länk till rapporten: https://bostad2030.se/.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .