Skip to main content

Nyheter

Roslagsbostäder kopierar Sollentuna

Sollentuna kommunhus Wiki
Under 2022 sålde Roslagsbostäder tre hyresfastigheter i Rimbo, och skatteplanerade för att undvika reavinstskatt på 7 miljoner kronor.

Detta är väldigt enkelt, och går till så här: de hyresfastigheter som ska säljas läggs i ett nytt aktiebolag, sedan säljs hela bolaget. På det viset undviker man reavinstskatt till staten.

I Roslagsbostäders fall så startade man ett nytt aktiebolag och lade in fastigheterna där. Sedan sålde man aktierna till köparen Kopparhus i Täby AB. Resultat – noll reavinstskatt.

I fallet Sollentuna, som man väl får säga har skapat normen för denna typ av aggressiv kommunal skatteplanering inom de allmännyttiga bostadsbolagen, bildade man tre nya dotterbolag till det kommunala koncernbolaget (vilket bildades vid samma tillfälle) och placerade i dem drygt 1 700 av Sollentunahems hyresrätter där.

Två av dessa dotterbolag (1 och 3) är sålda till John Mattson Fastighetsföretagen AB. De sålda dotterbolagen hade 996 hyresrätter sammantaget. Dotterbolag 2 (som omfattar 736 hyresrätter i Edsberg samt Edsbergs centrum) ägs fortfarande av det kommunala koncernbolaget.

Intäkterna för dessa två försäljningar uppgick till drygt 1,6 miljarder kronor – och inte ett öre i reavinstskatt betalades. Inte ett öre gick heller till Sollentunahem, som ju inte ägde fastigheterna längre.

Det är för sorligt när lokala politiker (samt en och annan riksdagsledamot för den delen) ägnar sig åt aggressiv skatteplanering. Något som politiker i allmänhet annars brukar förkasta och vara starkt kritiska mot.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .