Thomas Axelssons krönika juli 2021

Nu är den f……e sommarn här – äntligen!

Den senaste tiden har det varit väldigt varmt. För att inte säga hett. Hett har det också varit i politiken, närmare bestämt i riksdagen

För någon vecka sedan förlorade regeringen som bekant en misstroendeomröstning. För några dagar sedan avgick statsminister Stefan Löfven, vilket resulterat i att det nu pågår så kallade talmansrundor för att se om en ny regering som accepteras av riksdagen kan bildas. Kanske väntar ett extraval efter det.

Det intressantaste i detta är frågan som fällde regeringen – bostadspolitiken, införandet av fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter för att vara noga.

Men man ska inte förledas att tro att det var just den frågan som liksom stjälpte lasset. Det mera råkade vara den. Varken (L), (KD), (M) eller (SD) är emot marknadshyror, tvärtom för. Däremot är samtliga emot regeringen och dess partier (S) och (MP), och det är där själva frågan ligger egentligen. Själva startskottet kunde egentligen ha varit vilken annan politisk fråga som helst.

Regeringskriser är aldrig kul och sällan någonting bra, men har i alla fall i detta nu fört med sig att bostadspolitiken ligger högt på dagordningen och blivit en mer aktuell fråga än kanske någonsin för medborgarna. I den delen så kan ju den politiska krisen leda till någonting bra för hyresgästerna.

Intressant i sammanhanget var att notera Centerpartiets mycket plötsliga svängning om fri hyressättning. Fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter är centerns idé och som man har vurmat mycket för. Vidare har partiet också en plan för hur man i ett senare skede skulle införa marknadshyror i hela hyresbeståndet. Som man gjort i Finland. Men det var den ena dagen det. Den andra dagen drog man hastigt tillbaka punkt 44 om fri hyressättning i januariavtalet och så var den frågan död. I alla fall för nu.

Vi kan nog se fram emot en het politisk sommar. Hoppas vädret fungerar likadant.

Thomas Axelsson
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier