Thomas Axelssons krönika oktober 2020

Man kan konstatera att början av denna höst är väldigt mild. Och det kan man knappast klaga på – tvärtom bara njuta av.

Coronapandemin fortsätter och fortsätter. Efter en tid av minskade coronafall (både vad gäller avlidna och konstaterat smittade), så har trenden vänt nyligen och en ökning av det mindre slaget kan konstateras. Inte bra. Vi ser inte ljuset i slutet av tunneln ännu.

Årsmötet

Efter mycket bökande hit och dit så har vi äntligen kommit fram till en ny plan. Mot bakgrund av förbundsstyrelsens beslut i augusti så har föreningsstyrelsen beslutat att årsmöten för 2020 och 2021 hålls den 25 mars 2021. Vår förhoppning är att förutsättningarna då ska vara sådana att vi kan hålla ett vanligt årsmöte. Det vill säga med deltagarna på plats. Föreningsstyrelsen återkommer om detta längre fram.

Hyresförhandlingarna

Har inte kommit igång riktigt ännu, men finns runt hörnet så att säga. Avstånden mellan de olika parterna är stora i nuläget. Hyresgästföreningen vill frysa hyreshöjningarna på grund av coronapandemins ekonomiska konsekvenser. Fastighetsägarna säger nej till frysta hyror och kräver 2,5 procents hyreshöjning. Sveriges Allmännytta (före detta Sabo) har inte uttalat något direkt krav, men ser ingen anledning till att frysa hyrorna (vilket betyder nej) och vill att hyresökningarna ska ha större variation. Mer flexibelt om man så vill.

Det finns lite att jobba med här alltså.

Den nationella bostadspolitiken

Lämnar mycket övrigt att önska kan man säga.

Det är tämligen tyst om de bostadspolitiska frågorna (inte minst har vi en bostadsminister som är väldigt tyst), och det mesta av det som hörs vill man inte höra. Sist ut i detta var Liberalerna genom partiledaren Nyamko Sabuni som bland annat föreslog en variant av social housing. Partiet vill också att 50 procent av lägenheterna i så kallade ”utsatta områden” år 2030 ska vara bostadsrätter. Detta ska förvekligas genom ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och byggande av nya bostadsrätter.

Precis vad vi inte behöver. Lika lite som marknadshyror. I bostadsbristens Sverige är det hur klart som helst att det största behovet som finns är just hyresrätter. Vidare så löser man ju såklart inte bostadsbristen genom ombildning. Det blir inte fler bostäder för det, och det löser inga andra problem heller. Tvärtom skapar det bara nya. Nyamko Sabuni och hennes parti får nog läsa på lite här. Och i alla fall försöka lära sig lite om hur verkligheten ser ut. Det kan vi i Hyresgästföreningen hjälpa till med om så önskas.

Ställ inte in, ställ om!

Ta hand om er och håll avstånd.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 070 - 301 60 18
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier